Bohuslänska brödkakor

Bohuslänska brödkakor

Portioner 10 st

Ingredienser
  

  • 100 g jäst
  • 2 dl socker
  • 150 g margarin
  • 1 liter ljummet vatten eller vassle från äggost
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 liter vetemjöl

Instruktioner
 

  • Smula jästen i en stor bunke och häll i sockret
  • Koka upp 4 dl av vattnet och smält margarinet i det
  • Kyl sedan blandningen med resten av vattnet och häll alltihop i bunken när det är fingervarmt (37 grader)
  • Tillsätt saltet och rör ner rågmjölet och 2 ½ liter av vetemjölet. Arbeta ihop degen och knåda in resten av mjölet om den känns lös
  • Låt degen jäsa i 30 minuter
  • Dela sedan degen i 10 delar och forma dem till släta bollar. Börja sedan genast att kavla ut till runda halvcentimeter tjocka kakor
  • Låt kakorna jäsa i ca 20 minuter och nagga dem sedan. Om du missar att nagga dem så kommer bröden att lyfta likt pitabröd eftersom luften inte kan tränga ut ur brödet
  • Grädda brödkakorna i ugnen ca 5 minuter på 275 graders värme. Eftersom det händer en hel del när brödkakorna gräddas så är det bra om du kan hålla koll på dem hela tiden. Bröden kommer troligen att lyfta lite i ugnen och de kan vara lite bubbliga när du tar ut dem. Men de kommer lägga sig i takt med att de svalnar.