Lussekatter (surdeg)

Surdegslussekatter

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 timme
Vila 8 timmar 30 minuter
Total tid 9 timmar 50 minuter
Måltid Fika
Portioner 1 sats

Ingredienser
  

  • 5 dl vassle
  • 180 g socker
  • surdegsstart
  • 2,5 g saffran som dragit 20 min i 2 mskkokhett vatten och 1 msk socker
  • 8 dl mjöl ha I snäppet mer än 8 dl
  • 2 tsk salt
  • 200 g smör
  • 1 ägg till pensling

Instruktioner
 

  • Blanda alla ingredienser utom salt, smör och ägg
  • Låt vila i autolys i ca 20-30 minuter
  • Knådaknådaknåda
  • Tillsätt salt
  • Knåda
  • Tillsätt smör
  • Knåda lääääänge
  • Lägg i bunke under handduk. Vik efter 45 minuter. Upprepa 3 ggr. Tänk ca 3 h totalt
  • Forma. Jäs 3-4-5 h till. Pensla. Grädda på 210 grader i drygt 8 min
Keyword jul