Tempeh
Förberedelser 12 timmar t
Tillagningstid 1 timme t 45 minuter minuter
Fermentering 2 days d
Total tid 2 days d 13 timmar t 45 minuter minuter
Måltid Fermenterat
Portioner 12 pers (ca 3 block)
Equipment
- zippåsar
- termometer
- varmt förvaringsutrymme
Ingredienser
- 500 g torkade, skalade sojabönor
- 2 msk vinäger
- knappt 1 tsk tempehstarter mängd kan variera, kolla förpackning
Instruktioner
- Blötlägg bönorna över natten
- Koka bönorna enligt paketet. OBS! utan salt
- Häll av de nykokta bönorna och lägg upp dem på rena handdukar så att de ligger i ett tunt lager så att vattnet kan avdunsta
- För över bönorna till en bunke och rör ner vinägern och sen tempehstartern
- Gör hål på zippåsarna med en blompinne eller liknande. Ca 3 cm över hela påsen, även botten
- Fyll påsarna och platta till dem så att de är ett jämnt lager, och lägg dem på en bricka
- Lägg brickan på ett varmt ställe. Optimal temperatur är mellan 29 och 33 grader
- Vänd tempehn när de bildat en mer sammanhängande kaka. Bör vara efter ca 1 dygn (beror på värme och hur färsk startern är)
- När det växt tillräckligt vitt är tempehn färdig. Bör vara efter ca 1-2 dygn efter du vände. Om de börja lukta ammoniak har det gått för långt och då ska de inte ätas
- Går utmärkt att förvara i frys om du inte äter alla direkt