Tempeh

Tempeh

Förberedelser 12 timmar
Tillagningstid 1 timme 45 minuter
Fermentering 2 days
Total tid 2 days 13 timmar 45 minuter
Måltid Fermenterat
Portioner 12 pers (ca 3 block)

Equipment

  • zippåsar
  • termometer
  • varmt förvaringsutrymme

Ingredienser
  

  • 500 g torkade, skalade sojabönor
  • 2 msk vinäger
  • knappt 1 tsk tempehstarter mängd kan variera, kolla förpackning

Instruktioner
 

  • Blötlägg bönorna över natten
  • Koka bönorna enligt paketet. OBS! utan salt
  • Häll av de nykokta bönorna och lägg upp dem på rena handdukar så att de ligger i ett tunt lager så att vattnet kan avdunsta
  • För över bönorna till en bunke och rör ner vinägern och sen tempehstartern
  • Gör hål på zippåsarna med en blompinne eller liknande. Ca 3 cm över hela påsen, även botten
  • Fyll påsarna och platta till dem så att de är ett jämnt lager, och lägg dem på en bricka
  • Lägg brickan på ett varmt ställe. Optimal temperatur är mellan 29 och 33 grader
  • Vänd tempehn när de bildat en mer sammanhängande kaka. Bör vara efter ca 1 dygn (beror på värme och hur färsk startern är)
  • När det växt tillräckligt vitt är tempehn färdig. Bör vara efter ca 1-2 dygn efter du vände. Om de börja lukta ammoniak har det gått för långt och då ska de inte ätas
  • Går utmärkt att förvara i frys om du inte äter alla direkt